maanantai 4. syyskuuta 2017

Perinteinen Kiinalainen Lääketiede PKL

Perinteinen Kiinalainen Lääketiede on tuhansia vuosia vanha lääketieteen muoto, jonka avulla voidaan nähdä ihminen kehon, mielen ja sielun kokonaisuutena. PKL antaa syvän ymmärryksen ja tukihoitomahdollisuudet moniin ihmisen kehon ja psyykeen epätasapainotiloihin, sekä auttaa palauttamaan kokonaisvaltaisen elinvoimai-suuden ja antaa länsimaiselle ihmiselle helpotuksen erilaisiin stressiperäisiin oireisiin. Maailman terveysjärjestö, WHO, suosittelee akupunktuurin käyttämistä yli 400 erilaisen sairaustilan hoidossa.

UNESCO julisti vuonna 2010 Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen keskeiset hoitomenetelmät, akupunktuurin ja moksibustion ihmiskunnan aineettomaksi kulttuuriperinnöksi ja sen vuoksi säilyttämisen ja suojelun kohteeksi.

Kiinalaisessa lääketieteessä diagnoosin laatiminen ja nimikkeet eriävät toisistaan, mutta on erittäin hyödyllistä että asiakas käy asianmukaisesti länsimaalaisen lääketieteen tutkimuksissa joista voidaan saada lisäarvoa valittaessa sopivaa hoitoa. Esimerkiksi kolmen ihmisen ruoansulatusvaivat tai migreeni hoidetaan eri tavalla ottaen huomioon aineenvaihduntatyypin, ulkoiset ja sisäiset aiheuttavat tekijät laajan kyselyn perusteella. Hoitoon kuuluu olennaisena osana juuri kyseiselle henkilölle sopiva ruokavalio ja elämäntapaohjeet. Hoidossa voidaan käyttää myös akupunktion lisäksi esimerkiksi aurikuloterapiaa (korvan akupisteiden käsittelyä), moksibustiota ja akupainantaa tai kuivakuppausta. Hoidon tarkoitus on säädellä elimistön ja psyykeen tilaa ja korjata näin häiriöt jotka voivat olla aiheuttamassa moninaisia oireita ja sairauksia. Kun perushäiriötä korjataan, saattavat monet oireet tai sairaudet saada merkittävää helpotusta.



Kuinka akupunktio toimii?

Journal of Electron Spectroscopy and Related Phenomena:
CT (computerized tomography / tietokone-tomografia) skannaus on röntgensäteiden sarja joilla on muodostettu 3D viipalekuvia Akupunktiopisteet ja –kanavat ovat toistuvissa
tieteellisissä tutkimuksissa todettu tieteellisesti mitattava ilmiö.

Moderni tutkimus on osoittanut, että akupunktio stimuloi hermojärjestelmäämme, lihaksiamme, yhdistäviä kudoksiamme sekä verenkiertoamme. Näiden seurauksena sillä on todettu vähentävän kipua, vähentävän tulehduksia, auttavan sydän- ja verenkierron, munuaisten sekä vatsalaukun toiminnan säätelyssä. Usein hormonijärjestelmän häiriöt, lapsettomuus, PMS – ja vaihdevuosi-oireet, impotenssi ja eturauhasvaivat reagoivat hyvin kiinalaisen lääketieteen hoitoon.



Perinteisen kiinalaisen teorian mukaan elimistöämme säätelee "qi"-niminen energia joka virtaa ruumiimme meridiaanien muodostamaa verkostoa pitkin. Kun tähän virtaan tulee häiriöitä, seurauksena on sairauksia ja terveysongelmia. Akupunktio on hoitomuotojen perhe, jolla pyritään korjaamaan häiriöitä "qi":n virrassa.
Sisäisillä tekijöillä tarkoitetaan liian voimakkaita tai pitkäkestoisia tunnetiloja jotka järkyttävät elimistön tasapainoa. Tunteet liittyvät suoraan suuriin sisäelimiin ja esimerkiksi voimakas pelko voi vahingoittaa munuaisia tai syvä suru keuhkoja ja raju viha maksaa ja huoliajattelu vatsalaukkua, pernaa ja haimaa. 


Akupisteitä eli värähtelijöitä oikein valitsemalla voidaan täten myös huojentaa merkittävästi asiakaan tunnestressiä ja vapauttaa aivan uudella lailla energiaa kehon paranemisprosessin käyttöön. 
Akupunktuurin käyttö vain lievittämään kiputiloja on täten hyvin pieni osa perinteitä kiinalaista lääketiedettä ja parhaillaan se myös ennaltaehkäisee sairauksia ja opastaa ihmistä elämään tasapainossa vuodenaikojen ja iän muuttuessa onnellisena ja terveenä. 
Kiinalainen lääketiede on aina tukihoitoa eikä korvaa lääkärin tutkimusta ja lääkitystäkään, mutta usein lääkityksen tarve vähenee ja näin tämä myrkytön, kokonaisvaltainen lääketiede saattaa olla juuri se puuttuva pala terveydentilan kohoamisessa.

Kroonisen, pitkään jatkuneen tai monimutkaisten terveysongelmien hoidossa hoitokertoja vaaditaan kuitenkin enemmän. Erityisesti alussa säännöllisyys (1-3 hoitokertaa viikossa) on tärkeää tehokkaan ja kestävän vaikutuksen turvaamisessa. Kun elimistösi oma terveys paranee, voidaan hoitokertojen tiheyttä laskea. Parhaimmillaan akupunktio turvaa hyvää terveyttä ja monet käyvätkin säännöllisesti vuodenaikojen vaihtuessa vaikka mitään suurempia terveysongelmia ei olisikaan koska kokevat vaikutuksen tasapainottavaksi. 


Kirjoittaja on Silja Kuitu, kokonaisvaltaisen lääketieteen harjoittaja Wasa Wellnessissä. 

Hän tekee, pääosin 20 v aikana kehittämäänsä, ns. Syvähoitoa jossa luontaislääketiede, Perinteinen Kiinalainen Lääketiede ja Vyöhyketerapia yhdistyvät stressihallinta-ja rentoutustekniikkaan.   

Silja pitää myös erilaisia hyvinvointiin ja kokonaisvaltaiseen lääketieteeseen liittyviä kursseja ja luentoja.

Dr. of Naturpathy (USA)
Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen terapeutti
Vyöhyketerapeutti ja Ireca-itsehoitometodin opettaja 
silja.kuitu@naturmedi.fi, p. 0440880786



2 kommenttia:

  1. Hei mistä saisin kunnollisen kuvaston korvan akupunktio pisteistä ? olen itse käynyt aku hoidossa olen todennut se kyllä auttaa.

    VastaaPoista
  2. Hei Jokke,

    tämä korvakartta on aika selkeä:
    http://www.oslos.fi/kartat/46-iso-korvapistekartta.html

    tässä vähän kiinalaisittain:
    www.kuutarha.fi/luontaishoidot/aurikuloterapia-korva-akupunktio/

    Tässä suomeksi pisteet tarkasti:
    https://www.google.fi/search?hl=fi&tbm=isch&source=hp&biw=1517&bih=730&ei=lTapW7rLDIqasgHfx4vQCg&q=korva-akupunktio+kartta&oq=korva+ak&gs_l=img.1.3.0l3j0i30k1l2j0i24k1l5.2218.5419.0.7615.8.7.0.1.1.0.36.158.6.6.0....0...1ac.1.64.img..1.7.166...0i10k1.0.A43nRBw_l-I#imgrc=liEe85aerqGx7M:

    VastaaPoista